Kuchnia w Słowenii to spore wyzwanie dla podróżników, ponieważ ze względu na płożenie ten piękny kraj łączy w sobie kulinarne zapożyczenia z państw ościennych. Zamawiając dania w restauracji można zetknąć się w wpływami włoskimi, austriackimi i bałkańskimi. Szczególnie w górskich regionach potrawy są nieco zmienione, dzięki czemu zyskują lokalnego charakteru. Chociaż na talerzu wyląduje danie przypominające włoską polentę, do czynienia ma się z ajdovi zganci zrobionym nie z mąki kukurydzianej, ale gryczanej podanej ze skwarkami. Nie sposób też przejść obojętnie obok klusek ziemniaczanych gnocchi i pierożków zlikrofi. Austriacki wpływy można poznać próbując małe suszone kiełbaski kranjske klobase bądź też biały ser skuta, strudel zavitek czy też sznycel wiedeński dunajski zrazek. Z kolei węgierski smak wyczuwalny jest w gulaszu, słodkich naleśnikach palacinke i paprykarzu. Nie brakuje jednak tradycyjnych słoweńskich smaków opartych na jęczmieniu, kukurydzy i mięsie, gdzie charakterystyczny jest cętkowany chleb pisan ktuh wypiekany z gryki, pszenicy lub kukurydzy. Nieodłącznym składnikiem potraw są popularne w Słowenii grzyby, głównie prawdziwki i kurki. Regionalnym specjałem jest Kremna rezina, czyli ogromne ciastko przypominające kremówkę.
Obiad składa się najczęściej z zupy lub rosołu z makaronem bądź kluskami oraz drugiego dania, na które Słoweńcy serwują mięso wieprzowe, cielęce lub wołowe. Tradycyjny obiad najlepiej smakuje w gospodzie gostlina oraz restauracjach serwujących domową kuchnię domaca kuhinja. Liczyć tam można na treściwe danie jota, które podawane jest w specjalnym garnku pełnym kapusty, fasoli, słoniny, ziemniaków i kaszy doprawionej czosnkiem.
kranjska pojedina – żeberka z kapustą
prekmurska gibanica – wielowarstwowe ciasto
frika – smażone ziemniaki z jajkiem i serem
matevz z suhim mesom – ziemniaki tłuczone z fasolą i wędzonym mięsem
kraski prsut – szynka pochodząca z Krasu podawana z oliwkami i domowym serem
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Coś dla siebie znajdą także wegetarianie, bowiem dla nich lokalni kucharze przygotują panierowany ser ocvri sit i grzybowe risotto – gobova rizota. W karczmach można trafić na klasyczne burki, czyli rodzaj ciasta nadziewanego serem, jabłkami lub mięsem, a także zawijaniec drożdżowy z orzechami i rodzynkami – potica. Na deser warto zainteresować się gibanicą, czyli płatkami ciasta francuskiego nadziewanymi orzechami włoskimi, makiem, serem i rodzynkami.
Z pobytu w Słowenii zadowoleni z pewnością będą amatorzy dobrych win. Szczególnie w gospodach można degustować wina zrobionego przez samego właściciela – domace vino. Z racji tego, że w wielu miejscach popularne są uprawy winorośli, a tradycję winobrania zapoczątkowali Rzymianie, warto zapamiętać nazwy gatunkowe: zelo suho – bardzo wytrawne, suho – wytrawne, polsuho – półwytrawne, polsladko – półsłodkie i sladko – słodkie. Charakterystyczny smak ma produkowane na terenie Krasu wino teran, a za wyborne uchodzą trunki z regionu Haloze, Jeruzalem rozciągającego się pomiędzy Ormozem i Ljutomerem oraz z doliny Vipavy. Najlepsze wina przechowywane są w winotekach, więc jeśli ktoś chce trafić do najbardziej znanej, powinien odwiedzić najbardziej znaną Vinoteke Bradesko w Lubljanie oraz najstarszą winiarnię w Mariborze. Dużą popularnością wśród turystów ciszą się wycieczki szlakami winnymi, zwanymi vinske ceste. Do najpopularniejszych piw natomiast należą Roler, Union, Zlatorog oraz Gambrinus. Na miłośników mocnych trunków czekają z kolei wódki destylowane z jabłek, śliwek i wiśni, szczególnie Pleterska Hruska pochodząca z klasztoru Pleterje. Wybredni konsumenci powinni rozejrzeć się za gruszkówką viljamovka, którą najlepiej kupić w Pleterju.